Trocadero | Nostalgi

Nostalgi

Läsken Trocadero lanserades sommaren 1953 av Nils-Håkan Håkansson på Malmöföretaget Saturnus AB. Detta var vid en tid då väldigt många nya läskedrycker såg dagens ljus men Trocadero stod sig väl i konkurrensen. Med sin unika smak, glada färg och hippa namn blev Trocadero snabbt en favorit bland läskdrickarna.

Namnet

Enligt Edward Liepe, sonson till Håkansson, kom idén till namnet Trocadero troligen från torget ”Place du Trocadéro” i Paris eller från den franska klubben med samma namn. Det är alltså lite oklart hur Trocadero fått sitt namn men en sak är säker, i folkmun kallas läsken Troca (eller Trocca), så har det alltid varit.

Smaken

Smaken av Trocadero är den samma idag som när den första flaskan öppnades. Men hur smakar den egentligen? Ja den frågan har många diskuterat. Apelsin och äpple hävdar den snusförnuftige. Och visst, det framgår av innehållsförteckningen. Men är det hela sanningen? Smakar den inte något mer? Vadå i så fall och var ligger hemligheten? Kanske i själva tillverkningsprocessen, men hur den går till i detalj är det mycket få som vet. Riktiga Troccaälskare funderar inte så mycket på saken. Trocadero smakar Trocadero och det är gott nog!

Färgen

Under sina första år var Trocadero starkt orange eller brandgul till färgen. I början av sjuttiotalet förbjöds dock det färgämne som användes i läsken och Trocadero fick då den gyllengula nyans som idag är läskens kännetecken.

Koffeinet

Koffein är ett ämne med förmågan att tillfälligt motverka trötthet (eller öka pigghet om man vänder på steken). Ämnet finns naturligt i kaffe och har sedan länge använts som tillsats i coladrycker. Utöver coladryckerna var Trocadero länge den enda läskedrycken med koffein som tillsats.

Nationaldrycken

Trocadero blev redan tidigt extra populär i norra Sverige. Varför det blev så vet man inte riktigt. Kanske kan den tidiga succén i Norrland tillskrivas TILL-bryggerierna i Östersund (sedan 1989 uppköpta av Falcon) som effektivt distribuerade läsken i mellersta Norrland. Hur som helst är det än idag så att det dricks mycket fler Trocadero i Norra Sverige än söderut. ”Norr om Dalälven härskar Troca” brukar det heta om drycken som inte sällan kallas för Norrlands nationaldryck.

Framgången

Trocadero är en av Sveriges mest framgångsrika läskedrycker. Den har behållit sin popularitet i mer än 50 år och drycken säljer som aldrig förr. I Sverige dricks drygt 13 miljoner liter Trocadero om året och läsken finns bland dem som bryggs och säljs av flest bryggerier i Sverige.